Uppsjö av båtar till salu

2009-04-25 | Publicerad 11:15  |  Uppdaterad 11:22

Båtsäsongen är här och försäljningsplatserna på nätet svämmas fullkomligen över av båtar. Det ligger exempelvis 40 procent fler båtar på Blocket nu jämfört med för ett år sedan. Det går att göra fynd, framför allt för den som har råd med de dyrare modellerna.

Våren och värmen har kommit till stora delar av landet och många börjar längta ut på sjön. De trista ekonomiska tiderna gör också att en del båtägare ser sig tvungna att göra sig av med båten.

– Antalet båtar till salu som ligger ute just nu är högre än föregående år. Vid samma tid förra året fanns det cirka 9 000 båtar till salu på Blocket, nu är det drygt 12 800. I år har vi haft en relativt sen vår och sett en stor annonsinströmning under april. Bara den senaste veckan har det lagts ut cirka 2 000 nya båtar till försäljning, säger Anna Björklund, marknadschef på Blocket.

Båtförsäljningen tar ofta fart så fort vårsolen tittar fram, säger hon och tillägger att det läggs ut flest båtar till försäljning under maj. Alltså kan vi räkna med att utbudet ökar ytterligare framöver.

– Vi ser samtidigt att antalet båtar både under 50 000 kronor och över 1 miljon har ökat i antal jämfört med samma tid föregående år, säger Anna Björklund.

I nuläget finns det omkring 3 300 båtar på Blocket som kostar mindre än 50 000 kronor och 860 båtar som kostar över 1 miljon kronor. Den dyraste båten är en Ferretti för 22 miljoner. Den billigaste är en liten motorbåt för 1 krona, men då krävs en annan båt i utbyte.

– Samtidigt som antalet båtar till försäljning har ökat under april så ser vi även att de säljs allt snabbare ju närmare sommaren vi kommer, säger Anna Björklund.

Även båttillbehör har stor efterfrågan och båt-trailers ligger på topp-tio listan över de mest sålda objekten på Blocket i nuläget.

Båtbörsen.se är en mindre konkurrent till Blocket, där finns i dagsläget över 5 500 båtar till salu över hela landet.

– Konjunktursvackan kom mitt i båtsäsongen, konstaterar Johan Sandberg, förlagschef på Annonsbörsen där Båtbörsen.se är en stor sajt.

Under november, december och januari föll andelen båtannonser på Båtbörsen med 40 procent jämfört med året före. I februari och mars var antalet annonser i stort sett oförändrat medan det har skett en 10-procentig annonsökning i april.

– Det är säkert många båtar som inte har blivit sålda under hösten och vintern som ska ut nu. Man kan nog göra fynd, särskilt bland nyare båtar. Framför allt finns det nog lager av föregående års modeller som man vill bli av med, säger Johan Sandberg.

Fler annonser och dubbelt så lång liggtid för annonserna är kännetecknande för nuläget på Båtbörsen. I februari-mars har det i genomsnitt tagit 20-25 dagar innan en båt har sålts på Båtbörsen eller annonsen har tagits bort. Förra året var genomsnittet 10-13 dagar.

– Annonserna ligger mycket längre tid nu, konstaterar Johan Sandberg.

De säljs snabbast

Båtkategorier i den ordning de säljs snabbast på Blocket:

1. Jolle/Roddbåt

2. Kajak/Kanot

3. Övrigt

4. Gummi/Ribbåt

5. Vattenskoter

6. Motorbåt

7. Segelbåt

Källa: Blocket

 

PENGAR24