Ålbybadet i Insjön är en av totalt 26 badplatser som kontrolleras löpande i sommar.  

Leksands kommuninnevånare är bortskämda med mängder av badsjöar i toppskick. De första av sommarens 78 badvattenprover bekräftar bilden. Även sjön Opplimen har fint vatten, trots att vissa badgäster har drabbats av badklåda.  

En stor del av alla badplatser i Leksands kommun kontrolleras löpande under sommaren av kommunens personal på miljökontoret. I år tas vattenprover på totalt 26 badplatser vid tre tillfällen. Den första omgången är i princip klar och provresultaten redovisas löpande på kommunens och smittskyddsinstitutets hemsida. 

– I regel är det tjänligt vatten. Om det någon gång blir en anmärkning beror det oftast på något förhöjda bakteriehalter på grund av kanadagäss, säger miljöinspektör Olle Ryberg. 

Årets första prov visar att vattnet vid sjön Opplimen i norra Leksand är utan anmärkning. Miljökontoret har ändå satt upp en skylt vid badplatsen med information om att vissa badgäster drabbats av badklåda.  

– Det är en parasit som brukar dyka upp i Opplimen och ge myggbettsliknande klåda. Det går över snabbt och är inte farligt. Tyvärr är det inte något vi kan påverka, säger Ryberg. 

Resultat, badvattenprover

 Kontakt: 

Olle Ryberg, miljöinspektör, 0247-80152