S/S Engelbrekt – innan den gick på grund.

Säsongens sista tur med ångfartyget S/S Engelbrekt slutade med grundstötning i Insjön. De 46 passagerarna fick evakueras av räddningstjänsten.

Egentligen skulle S/S Engelbrekts sista tur för säsongen redan ha körts. Men på begäran anordnades en sista tur på lördagskvällen. Turen skulle gå från Leksand och ner till Insjön och tillbaka. Båten hann dock bara halvvägs innan olyckan var framme.

Utanför Insjön gick fartyget på grund och de 46 passagerarna, samt de sju besättningsmännen, blev strandsatta i väntan på räddning. Hjälp kom i form av en bogserbåt, men det gick inte att få loss Engelbrekt från grundet.

Räddningstjänsten började i stället evakuera passagerarna.

– De trodde att vi hade kört på ett sandgrund. Det blev liksom ingen smäll, det tog bara stopp, säger Berit Johansson från Vänersborg, en av passagerarna på den första evakueringsturen.

Räddningsarbetet fortsatte under lördagskvällen.

– Det flöt på bra. Vi fick sätta upp belysning när det började skymma. Men alla passagerare var lugna och sansade. Sedan körde de upp till Leksand med taxibilar och färdtjänstbussar, berättar Bert Erkers, styrkeledare för räddningstjänsten i Leksand.

 

Till artikel i Falu Kuriren >>